BOMEN MET BERT
Genealogieën van Van Loon, Van Donkelaar, Van Kregten, Van Gent, De Nooy, Otto, Schulte,Beijer. Jacobs, Mulderij, Groeneveld, Brus en anderen.
Voorna(a)m(en):  Familienaam: 
[Geavanceerd zoeken]  [Familienamen]

TER WELLE Jan

Mannelijk voor 1683 - Ja, datum echter onbekend


Persoonlijke informatie    |    PDF

 • Naam  TER WELLE Jan 
  Geboren  voor 1683  Markelo (Herike) Zoek alle personen met gebeurtenissen in deze plaats 
  Geslacht  Mannelijk 
  Overleden  Ja, datum echter onbekend 
  Aantekeningen 
  • 1. De verdwenen boerderij de Welle of Oude Welle was een zeer oude boerderij die al in 1385 benoemd werd. Waarschijnlijk stond de boerderij ten zuidoosten van de huidige boerderij Schuts Kattelaar (3.2.120), maar het kan ook zijn dat Schuts Kattelaar op de restanten van de Welle is gebouwd.
   1475. Schattingsregister. 2 s., my lavet daervan Albert ten Hengelo to betalen up Mey, my bet. 3 golden r.g.
   1493. Inkomsten van het rentambt Twente. Dyt nabescreven sint pachten, renten, vervallen ende upkomynge an gelde, saede ende anders van het rentampts van Twente, ut bevele myns gnadiges heren Davids van Bourgondien, bisscop van Utrecht, by my Jacob van Ittersom upgebort ende entfangen, angande up Sunte
   Mertensdagh in den winter anno 1493 ende weder eyndende up Sunte Mertensdach in den winter anno 1494. Entfangen van 't hoves Goor up Onses Heren Hemmelvordesdagh: de Welle in Hederke wordt hierin enkele keren genoemd wegens het betalen van tynsen, beden, bedeswyn, pacht- ende garfroggen.
   In 1682 is de Welle eigendom van Derk Rottink onder
   Delden en in 1751 van diens kleinzoon (eveneens) Derk
   Rottink.
   In 1747 laten Jan ter Welle en Fenneken Leuvelink hun testament opmaken: zij doen al hun mobile goederen als inboedel, gewassen op den lande, paarden, beesten, bouwgereedschappen etc. over aan hun zoon Lammert ter Welle en vrouw Jenne Plasmans. De testators dienen in huisvestinge, eten, drinken en kledinge te worden
   onderhouden in de tijd hunnes levens. Verder verlangen zij jaerlixs boekweyt van een half mudde land en na hun doode een eerlijke begraffenisse.
   In 1799 lenen Jan Hendrik Olijdam en Jenneken Koelers f 50,- van Harmen Gerritsen Krebbers en vrouw Albertjen Leusink met als onderpand een perceel hooyland groot 1 dagwerk, de Slagmaat genaamd, gelegen in de Harker Meeden agter Mullers huis aan 't Slag.
   In 1807 wordt er een maagscheiding opgemaakt wegens het overlijden van Jan Hendrik Olijdam. De weduwe Jenneken Koelman zal hertrouwen met Willem Kevelham. De nagelaten kinderen zijn Berent Jan, Aaltjen (beide uit een eerder huwelijk van Jan Hendrik met Hendrika Geuzendam), Hendrieke, Tonis, Garridine en Hendri
   kus. De inventaris bestaat uit: inboedel des huyses, paarden, beesten, het bezaay op het land en een half dagwerk hooyland. Totale waarde f 235,-. De schulden bedrag en f 300,-.
   In datzelfde jaar verkopen Willem Kevelham en Jenneken Koelmans voor f 90,- aan Harmen Garritsen Bruil en Albertjen Leusink hun dagwerk hooyland in de Harker Meeden naast het Slag.
   Eveneens in 1807 kopen Hendrik Jalink en Garrit Scholten voor f 150,- de tiende gaande uit de Welle van het Groote Capittel der stad Deventer. Ongeveer vanaf het begin van de 19e eeuw ging het minder goed met de boerderij, gezien de meerdere geldleningen en verkopen van gronden. In 1811 bestond de veestapel nog wel uit een merrie, 2 koeien en een vaars.
   Omstreeks 1813 vertrokken de laatste bewoners van de boerderij. Zij verhuisden naar een hut op de Haa. De oude boerderij werd vervolgens in 1815 afgebroken en de hut op de Haa kreeg de naam de Welle (3.1.050).
   bron: dehofmarken.nl
   2. Het boerderijtje Klein Wellink of de Welle, later in de volksmond Baargdieks genoemd, zal omstreeks het eind van de 18e eeuw zijn gesticht. De eerste bewoners waren afkomstig van de Oude Welle (3.2.128) aan de Herikerweg en brachten dus de boerderijnaam mee.
   Oorspronkelijk stond het huis dat op de markegrond was gebouwd en waarop de bewoners recht van opstal hadden van de Marke, vlak aan de weg, tegenover de ingang van het weggetje langs Haans. In 1832 kocht de toenmalige bewoner Hendrik ter Welle het opstalrecht af, zodat hij volledig eigenaar werd. In 1858 werd het huis gesloopt waarna vlak in de buurt een nieuw huis werd gesticht. Op de markegrond werd ongeveer ter zelfde tijd, iets verder van de weg af, ook een nieuw huisje gesticht. Dit laatste huis werd de voortzetting van het oorspronkelijke de Welle, terwijl het andere in 1904 werd gesloopt, waarna de toenmalige bewoners de familie Leeftink een nieuw huis stichtte vlak aan de Potdijk (3.3.280).
   De Welle is altijd een klein boerderijtje geweest zodat de bewoners meestal als dagloners aan de kost moesten zien te komen. Begin 1800 had men 1 koe op stal staan, terwijl na de verdeling van de markegronden het boerderijtje een omvang kreeg van ruim 4 hectare grond. In augustus 1929 lezen we in de krant: “Een windhoos maakte maandagmiddag een groot gat in het dak van
   het boerenplaatsje "Baarg Dieks". Het afgewaaide riet zat op grooten afstand hoog in de boomen, terwijl de richting van de windhoos ook duidelijk te volgen was aan verwaaid struikgewas en afgebroken takken”. Een paar maanden daarvoor, in juni 1929, was het plaatsje Baargdieks in de Pothoek bij openbare verkoop geveild. De toenmalige bewoners, de familie Zandjans vertrok toen en stichtte een nieuwe woning op de hoek Goorseweg - Stokkumerweg.
   Vlak voor het oude boerderijtje waarin nog een gevelsteen zit met de tekst “JI JHtW 1909” (Jenneken Immink en Jan Hendrik ter Welle) werd in 1935 een nieuwe boerderij gesticht door Hendrik Tempelman en Hendrika Gerritdina Klein Teselink (steen: 1935 HT HGKT), waarna het oude huis degradeerde tot schuur. In 1970, 1974 en laatstelijk 2005 werd deze woning verbouwd.
  Persoon-ID  I4135  mulderijnw25
  Laatst gewijzigd op  7 nov 2016 

  Vader  OP SCHEPERS Roelof,   begr. 11 okt 1705, Markelo Zoek alle personen met gebeurtenissen in deze plaats 
  Gezins-ID  F2327  Gezinsblad

  Gezin 1  LEUVELINCK Fenne,   ged. 5 jan 1679, Markelo Zoek alle personen met gebeurtenissen in deze plaats,   ovl. voor 1748 
  Getrouwd  9 sep 1703  Markelo Zoek alle personen met gebeurtenissen in deze plaats 
  Kinderen 
  >1. TER WELLE Lambert Jansz,   geb. 1704, Markelo (Herike) Zoek alle personen met gebeurtenissen in deze plaats,   ovl. Ja, datum echter onbekend
  Laatst gewijzigd op  6 feb 2015 
  Gezins-ID  F2325  Gezinsblad

  Gezin 2  Harmken,   ovl. Ja, datum echter onbekend 
  Getrouwd  voor 1748  Markelo Zoek alle personen met gebeurtenissen in deze plaats 
  • Volkstelling 1748: Het plaatsjen "de Welle", Jan en Harmken oude luijden
  Laatst gewijzigd op  5 feb 2015 
  Gezins-ID  F2326  Gezinsblad