BOMEN MET BERT
Genealogie├źn van Van Loon, Van Donkelaar, Van Kregten, Van Gent, De Nooy, Otto, Schulte,Beijer. Jacobs, Mulderij, Groeneveld, Brus en anderen.
Voorna(a)m(en):  Familienaam: 
[Geavanceerd zoeken]  [Familienamen]

JEGERS Hendricxken (Hendrickje) Stoffels

Vrouwelijk 1626 - 1663


Persoonlijke informatie    |    PDF

 • Naam  JEGERS Hendricxken (Hendrickje) Stoffels 
  Geboren  1626  Bredevoort Zoek alle personen met gebeurtenissen in deze plaats 
  Geslacht  Vrouwelijk 
  Overleden  1663  Amsterdam Zoek alle personen met gebeurtenissen in deze plaats 
  Aantekeningen 
  • Hendrickje werd geboren als dochter van sergeant Christoffel Stoffelse en Mechteld Lamberts in de garnizoensstad Bredevoort in de Gelderse graafschap Zutphen. Sergeant Stoffel Stoffelse was eigenlijk Jager van het kasteel te Bredevoort en werd daarom ook Jeger genoemd. Zijn kinderen heetten in de omgangstaal 'Jegers', maar in officiele acten steeds 'Stoffels'. Hermen was jarenlang een zeer geacht burger in Bredevoort. Van hem stammen in vrouwelijke lijn veel huidige Bredevoortse families af.
   Hendrickje had drie broers: Hermen, Berent en Frerick. Hermen en Berent waren een tijdlang ook soldaat in Bredevoort. Zij hebben geen dienst gedaan buiten deze plaats. Berent en Frerick zijn beiden vrij jong gestorven. Berent overleed in hetzelffde jaar als Hendrickjes vader. Hendrickje had een zus, Martijne Jegers, en misschien had ze ook nog een zus Margriete. Martijne trouwde met Jan Kerstens Pleckenpoel uit Lichtenvoorde. Deze was eveneens een tijdlang soldaat in Bredevoort. Na zijn overlijden hertrouwde Martijne met Berent van Aelten.
   Hendrickjes vader overleed vrijwel zeker in juli 1646, mogelijk als niet-geidentificeerd slachtoffer van de explosie van de kruittoren in Bredevoort in juli 1646. In januari 1647, na de normale rouwtijd van een half jaar, hertrouwde de weduwe Mechteld Lamberts met buurman Jacob van Dorsten, een weduwnaar met drie nog jonge kinderen. Als gevolg van deze gezinsomstandigheden moet Hendrickje in 1646 of 1647 naar Amsterdam zijn vertrokken.
   Zij was op ??-08-1642 te Bredevoort, samen met Peter Lackorst, Jan Wevers, Peter van Pacra en Nellisken Olthuijs, getuige bij de doop (N.D.G.) van Hermen Gerssen, zoon van Dirck Gerssen en Beelke Wassinck.
   Zij was op ??-07-1649 te Bredevoort, samen met Hendrick Praesten en Sara van den Heuvel genaamd Fhijlett, getuige bij de doop van Geertruijtt Vliete, dochter van Thomas ten Vliete en Lijsbeth Swart.
   Dochter van Christoffel Stoffelsen JEGER of JEGERS en Mechteldt LAMMERS of LAMBERS of LAMBERTS.
   Haar partner is Rembrandt Harmenszoon van RIJN (Zoon van Harmen Gerritszoon van RIJN, molenaar, en Neeltgen Willemsdochter van ZUYTBROUCK), kunstschilder en etser, geboren op 15-07-1606 te Leiden, overleden op 04-10-1669 te Amsterdam op 63-jarige leeftijd, begraven te Amsterdam, Westerkerk. In een naamloos graf. Hij verhuisde op het eind van 1631 van Leiden naar Amsterdam. Hij was in 1642 te St. Annaparochie getrouwd met Saskia van Uylenburg (haar vader was burgemeester van Leeuwarden)den). In 1635 verhuisden zij naar een eigen huis in de Nieuwe Doelenstraat te Amsterdam. In 1639 verhuisden zij naar de Jodenbreestraat. Zij kregen vier kinderen: Rumbartus (* 1635, + 1635, twee maanden na zijn geboorte), Cornelia (* 1638, + 1638, 3 weken oud), Cornelia (* 1640, + 1640, nauwelijks 1 maand oud) en Titus (* 1641, + 1668, een dochtertje nalatend). Rembrandt leefde vervolgens eerst samen met Geertje Dircx, voordat hij met Hendrikjen Stoffels omging.
   Samenwonend rond 1654 te Amsterdam. Eind 1640 ging Rembrandt een relatie aan met de veel jongere Hendrickje Stoffels Jeger(s), die in eerste instantie zijn dienstmeid was. In 1654 kregen zijn een dochter, Cornelia, waardoor Hendrickje een oproep kreeg van de Gereformeerde Kerk om te reageren op de beschuldiging "dat zij de daden van een hoer had begaan met Rembrandt, de schilder." Zij gaf dit toe en werd daarom van de ontvangst van de communie uitgesloten. Rembrandt werd niet opgeroeppen om voorde Kerkenraad te verschijnen, omdat hij geen lid was van de Gereformeerde Kerk. De twee werden beschouwd als wettelijk getrouwd, maar Rembrandt trouwde Hendrickje niet, om veilig te stellen dat Titus de erfenis zou krijgen volgens zijn moeders wilsbeschikking.
  Persoon-ID  I2023  mulderijnw25
  Laatst gewijzigd op  20 jan 2015 

  Vader  JEGERS Christoffel,   ovl. Bredevoort Zoek alle personen met gebeurtenissen in deze plaats 
  Moeder  LAMMERS Mechteldt,   ovl. Bredevoort Zoek alle personen met gebeurtenissen in deze plaats 
  Getrouwd  jun 1625  Bredevoort Zoek alle personen met gebeurtenissen in deze plaats 
  Gezins-ID  F994  Gezinsblad