BOMEN MET BERT
Genealogieën van Van Loon, Van Donkelaar, Van Kregten, Van Gent, De Nooy, Otto, Schulte,Beijer. Jacobs, Mulderij, Groeneveld, Brus en anderen.
Voorna(a)m(en):  Familienaam: 
[Geavanceerd zoeken]  [Familienamen]

VAN KIEV Dobrognewa Maria

Vrouwelijk 1025 - 1087


Generaties:      Standaard    |    Compact    |    Box    |    Alleen tekst    |    (Uitgebreide)kwartierstaat    |    Media    |    PDF

Generatie: 1

 1. 1.  VAN KIEV Dobrognewa Maria werd geboren 1025 (dochter van VAN KIEV Vladimir en VAN BYZANTIUM Anna); overleden 1087.

  Aantekeningen:

  Dobrognewa Maria van Kiev (1025 - 1087) was een dochter van grootvorst Vladimir van Kiev . Volgens sommige bronnen was zij een dochter van Jaroslav I de Wijze en van Ingegerd van Zweden. Zij huwde in 1042 met hertog Casimir I van Polen (1016-1058) en werd de moeder van:


  * Swatawa (-1126), gehuwd met Vratislav II van Bohemen (-1092)


  * Boleslaw II (1042-1083)


  * Wladislaus I Herman (1043-1102)


  * Mieszko (1045-1065)


  * Otto.


  Bron: wikipedia

  Dobrognewa getrouwd VAN POLEN Casimir I 1042. Casimir werd geboren 25 jul 1016; overleden 28 nov 1058. [Gezinsblad]

  Kinderen:
  1. VAN POLEN Wladislaus I (Herman) werd geboren 1043; overleden 4 jun 1102, Plock.

Generatie: 2

 1. 2.  VAN KIEV Vladimir werd geboren 956, Kiev (zoon van VAN KIEV Svjatoslav I en N Maloesja); overleden 15 jul 1015, Berestova.

  Aantekeningen:

  Vladimir van Kiev (Oudrussisch: ?????????? ????????????) of Vladimir de Heilige, de Grote of de Apostelgelijke (Kiev of Vybut, 956 - Berestova, 15 juli 1015) was Grootvorst van Kiev en geheel Rusland. Hij was een kleinzoon van de H. Olga en werd na zijn dood vereerd als de bekeerder van Rusland. De naam "Vladimir" is het gevolg van volksetymologie: in het Russisch betekent hij “heerser van de wereld”, maar in werkelijkheid is de naam de Slavische versie van het Oudnoorse “Valdemar”, wat "beroemd door macht" betekent.

  Bron: wikipedia

  Vladimir — VAN BYZANTIUM Anna. [Gezinsblad]


 2. 3.  VAN BYZANTIUM Anna (dochter van VAN BYZANTIUM Romanos II en Theophano (Anastaso)).
  Kinderen:
  1. VAN KIEV? N overleden 1020.
  2. 1. VAN KIEV Dobrognewa Maria werd geboren 1025; overleden 1087.


Generatie: 3

 1. 4.  VAN KIEV Svjatoslav I werd geboren ca. 942 (zoon van VAN KIEV (NOVGOROD) Igor (Ingvar) en VAN KIEV Olga); overleden 972.

  Aantekeningen:

  Svjatoslav I (Russisch: ?????????) (±942 - 972) was knjaz van het Kievse Rijk van 962 tot zijn dood in 972. Hij was de zoon van Igor en Olga.

  Svjatoslav — N Maloesja. Maloesja overleden 1018. [Gezinsblad]


 2. 5.  N Maloesja overleden 1018.
  Kinderen:
  1. 2. VAN KIEV Vladimir werd geboren 956, Kiev; overleden 15 jul 1015, Berestova.

 3. 6.  VAN BYZANTIUM Romanos II werd geboren 938 (zoon van VAN BYZANTIUM Constantijn VII en LEKAPENA Helena); overleden 15 mrt 963.

  Aantekeningen:

  Romanos II (° 938- † 15 maart 963), zoon en opvolger van Constantijn Porphyrogenitos, was van 959 tot aan zijn dood keizer van het Byzantijnse Rijk.


  Romanos II (Grieks: ??µa??? ??) was een zoon van keizer Constantijn VII and en zijn echtgenote Helena Lecapena (een dochter van Romanos I Lekapenos). Reeds als kind werd hij uitgehuwelijkt aan Berta (± 930 - 949), een buitenechtelijke dochter van Hugo van Arles († 947), koning van Italië. Zij werd bij die gelegenheid omgedoopt tot Eudokia.


  Op 6 april 945, na de afzetting van Romanos I, stelde Constantijn VII zijn zoon aan tot medekeizer. Toen Bertha-Eudokia in 949 was overleden, realiseerde Romanos de belofte van zijn vader dat hij zelf zijn nieuwe bruid mocht kiezen. Zijn keuze viel op Anastaso, de dochter van een herbergier, met wie hij in 956 trouwde en wier naam hij meteen veranderde in Theophano.


  In november 959 volgde de 21-jarige Romanos II zijn overleden vader op. Boze tongen beweerden dat Constantijn VII vergiftigd was, en dat zijn zoon óf zijn vrouw zijn dood hadden bespoedigd. Onmiddellijk voerde Romanos een grondige zuivering door aan het keizerlijke hof. De meeste van zijn vaders medewerkers werden vervangen door vrienden van hemzelf of van zijn vrouw. Ook zijn moeder, keizerin-weduwe Helena, én haar dochters moesten het paleis verlaten en werden ondergebracht in kloosters. Niettemin groeiden de meeste van Romanos' gunstelingen uit tot bekwame bestuurders, o.m. de eunuch Joseph Bringas.


  De genotzuchtige keizer kon ook de militaire aangelegenheden overlaten aan de bekwame leiding van zijn generaals, in het bijzonder de gebroeders Leo en Nikephoros Phokas. Deze laatste werd in 960 uitgestuurd om Kreta op de Moslims te heroveren. Na een lastige campagne, en aan het eind van de 9 maanden aanslepende belegering van Candia bracht hij het eiland opnieuw onder Byzantijns bestuur. Na een schitterende triomf in de hoofdstad werd Nikephoros naar de oostelijke grens uitgestuurd, waar hij Cilicië en zelfs Aleppo veroverde in 962. Intussen hadden ook zijn broer, Leo Phokas, en Marianus Argyrus een Hongaarse invasie in de Byzantijnse Balkan afgeslagen.


  Na een vermoeiende jachtpartij werd Romanos II plots ziek en overleed op 15 maart 963. Opnieuw vermoedden boze tongen daarin de hand van keizerin Theophano.  Beoordeling  Romanos II was een onbekwame keizer, maar zijn afhankelijkheid van zijn vrouw en van bureaucraten als Josephus Bringas hebben niettemin geresulteerd in een doeltreffend bestuur. Toch leidde een en ander tot toenemende wrevel bij de adel, waarbij zich ook de miliatire leiding aansloot.


  Nakomelingen  Romanos II heeft zijn huwelijk met Bertha van Italië, dochter van Hugo van Arles, wellicht nooit geconsumeerd. Zijn tweede vrouw Theophano schonk hem minstens drie kinderen:  * Basileios (957-1025);


  * Constantijn (960-1026);


  * Theophanu(960-991), die trouwde met keizer Otto II;


  * Anna, die trouwde met Vladimir van Kiev.


  Bron: wikipedia

  Romanos getrouwd Theophano (Anastaso) 956. Theophano werd geboren ca. 930; overleden na 963. [Gezinsblad]


 4. 7.  Theophano (Anastaso) werd geboren ca. 930; overleden na 963.
  Kinderen:
  1. VAN BYZANTIUM Theophanu werd geboren 960, Constantinopel; overleden 15 jun 991, Nijmegen; was begraven Sint-Pantaleonkerk in Keulen.
  2. 3. VAN BYZANTIUM Anna


Generatie: 4

 1. 8.  VAN KIEV (NOVGOROD) Igor (Ingvar) werd geboren 875 (zoon van VAN KIEV Oleg (de wijze)); overleden 945.

  Aantekeningen:

  Igor of Ingvar (Oudrussisch/Russisch: ?????; Oekraïens: ????); ook wel Igor de Oude genoemd, was een Varangse knjaz (prins) die heerste over het Kievse Rijk tussen 912 en 945 volgens de Nestorkroniek. Het is een van de eerste vorsten van het Kievse Rijk waarvan met enige zekerheid kan worden gesteld dat hij echt heeft bestaan en geen legendarisch figuur was. De Nestorkroniek vermeldt verder weinig over hem. Er is gespeculeerd dat de kroniekschrijver(s) ervoor kozen om zijn regering uitgebreid te beschrijven, aangezien het Kievse Rijk in die tijd werd gedomineerd door de Chazaren. Een vermelding in de kroniek dat hij de zoon was van Rurik wordt op chronologische gronden ook in vraagstelling gebracht.

  Bron: wikipedia

  Igor — VAN KIEV Olga. Olga werd geboren ca. 890, Pskov; overleden 11 jul 969, Kiev. [Gezinsblad]


 2. 9.  VAN KIEV Olga werd geboren ca. 890, Pskov; overleden 11 jul 969, Kiev.

  Aantekeningen:

  Olga (Russisch en Oekraïens: ?????, ook genoemd: Olga Prekrasa (Cyrillisch: ????? ????????), bijnaamd de Heilige (Pskov, ca. 890 - Kiev, 11 juli 969) uit de dynastie der Ruriken, was van 945 tot en met 969[1] grootvorstin van het Kievse Rijk. Volgens de nestorkroniek is ze in 879 geboren, maar dat zou betekenen dat zij haar zoon Svjatoslav I op 65-jarige leeftijd het leven zou hebben geschonken.


  Ze was volgens de overlevering in 903 met de toekomstige grootvorst Igor van Kiev getrouwd. In 945 werd Igor vermoord door de Drevljanen. Zijn dood werd gewroken door verschillende veldtochten. Zo zou zij bij Igors grafheuvel 5000 Drevljanen ter dood brengen en bij andere gelegenheden verscheidene leden van dit volk levend verbranden. Ook zou ze de hoofdstad van de Drevljanen, het huidige Korosten in de as leggen. Na de dood van Igor werd zij regentes voor haar zoon Svjatoslav I

  Bron: wikipedia

  Kinderen:
  1. 4. VAN KIEV Svjatoslav I werd geboren ca. 942; overleden 972.

 3. 12.  VAN BYZANTIUM Constantijn VII werd geboren 905 (zoon van VAN BYZANTIUM Leo VI (de wijze) en ZAUTIZINA Zoe Stylanus Karbonopsina); overleden 9 nov 959.

  Aantekeningen:

  Constantijn VII Porphyrogennitos (de in het purper geborene) (Grieks: ???sta?t???? ?? ???f????????t??, Konstantinos VII Porphyrogennetos) (905 - 9 november 959) was van 913 tot 957 keizer van het Byzantijnse Rijk.


  Nadat zijn schoonvader en regent Romanos Lekapenos door diens zoons Stephanos en Constantijn (VIII) was afgezet 944 probeerden zij Constantijn ook aan de kant te schuiven. Als zoon van Leo VI was hij de legitieme troonopvolger, die in naam zelfs al 31 jaar keizer was. Hij had er genoeg van aan de kant gezet te worden en zond zijn rivalen in ballingschap.


  Constantijn was eerder een geleerde dan een heerser. Hij liet veel staatszaken aan zijn veel ambitieuzere vrouw Helena Lekapena over en wijdde zich aan de studie van het roemrijke verleden. Hij schreef zelf een aantal uitstekende historische verhandelingen en stimuleerde allerlei intellectuele activiteiten in zijn hoofdstad. Zijn interesse was eerder encyclopedisch dan creatief, maar het Byzantijnse onderwijs had veel aan hem te danken.

  Constantijn VII door Christus gekroond (945).  Hij kondigde in 947 een wet af die de boeren tegen de 'machtigen' beschermden die hun hun land afpakten. Ook het bezit van soldaten werd geregeld.  Aan de noordgrens met Bulgarije heerste vrede, al moesten de Magyaren een aantal keren geweerd worden. Byzantium kon zich voornamelijk op de Arabieren concentreren, hoewel Constantijn daar weinig blijvende resultaten bereikte, voor een deel door grove fouten van zijn generaal Gongylas.


  Het Byzantijnse hof onderhield in zijn tijd bijzonder levendige diplomatieke betrekkingen met een groot aantal andere regeringen, zoals met de Kalief Abd-er-Rahman III in Cordova in Spanje, verschillende onderling vijandige Arabische staten en Otto de Grote. In 957 kwam de Russische prinses Olga van Kiev, die de naam Helena aannam als haar doopnaam, persoonlijk op bezoek. Dit legde de grondslag voor bijzonder goede betrekkingen met deze groeiende macht in het voorheen zo barbaarse noorden.


  Constantijn stierf op 9 november 959 en liet de troon na aan zijn zoon Romanos II.

  Constantijn — LEKAPENA Helena. Helena (dochter van VAN CONSTANTINOPEL Romanos I (Keizer) en Theodora) werd geboren ca. 899; overleden 961. [Gezinsblad]


 4. 13.  LEKAPENA Helena werd geboren ca. 899 (dochter van VAN CONSTANTINOPEL Romanos I (Keizer) en Theodora); overleden 961.
  Kinderen:
  1. 6. VAN BYZANTIUM Romanos II werd geboren 938; overleden 15 mrt 963.


Generatie: 5

 1. 16.  VAN KIEV Oleg (de wijze) overleden ca. 912.

  Aantekeningen:

  Vorst Oleg de Wijze (Oudnoors: Helgi; Cyrillisch: ????; Oudrussisch: ?????) uit het geslacht der Ruriken was de Varangische heerser (knjaz) die de hoofdstad van het Kievse Rijk van Novgorod verplaatste naar Kiev. Men vermoedt dat hij heerste van 879 tot 912.


  Als naaste verwant van Rurik (waarschijnlijk zijn zwager) vertrouwde Rurik hem in 879 de zorg over het rijk toe dat Rurik had gesticht en trad hij op als regent van zijn zoon Igor. Oleg vergrootte zijn macht richting de Dnjepr en uiteindelijk nam hij Kiev in. Vervolgens verplaatste hij zijn hoofdstad naar die stad. Hij doodde daarbij Askold en Dir. Vanuit Kiev kon hij in 911 Constantinopel aanvallen, wat uiteindelijk leidde tot een handelsverdrag waar beide partijen voordeel bij haalden. De tekst van dit verdrag is voor een gedeelte terug te vinden in de Nestorkroniek.


  Waarschijnlijk stierf Oleg in 912.  Zowel Staraja Ladoga als Kiev hebben een grafheuvel waarin Oleg zou zijn begraven.


  Bron: wikipedia

  Kinderen:
  1. 8. VAN KIEV (NOVGOROD) Igor (Ingvar) werd geboren 875; overleden 945.

 2. 24.  VAN BYZANTIUM Leo VI (de wijze) werd geboren 19 sep 866, Constantinopel (zoon van VAN BYZANTIUM Basileios I (de Macedoniër) en Eudocia Ingerina); overleden 11 mei 912, Constantinopel.

  Aantekeningen:

  Leo VI de Wijze (Grieks: ???? S?? ? S?f??, Leon VI ho Sophos) (wrsch. Constantinopel, 19 september 866 - aldaar, 11 mei 912) was van 886 tot 912 keizer van het Byzantijnse Rijk.


  Leo wordt beschouwd als een groot wetgever en de schrijver van een aantal stukken religieuze poëzie en verdiende daarmee zijn erenaam de Wijze. Hij hervormde het staatsbestel dat steeds gecentraliseerder en autokratischer werd.


  In de buitenlandse politiek was hij echter minder gelukkig. Het was niet langer mogelijk zich alleen op de Arabieren te concentreren want de Bulgaren werden onder Simeon I weer een ernstige bedreiging. Leo deed daarom een beroep op de Magyaren (Hongaren) die het gebied tussen de Dnjepr en de Donau in bezit genomen hadden om de Bulgaren in de rug aan te vallen. Hiermee werden de Magyaren voor het eerst een belangrijke mededinger op de Balkan. Toch werden zowel zij als de Byzantijnen verslagen (Bulgarophygon 896) en moest de keizer schatting betalen.


  Ook op Sicilië ging het mis. In 902 namen de Arabieren Taormina in en hadden daamee na 75 jaar strijd eindelijk het hele eiland in handen. Zij vielen ook Thessaloniki aan en richtten er een verschrikkelijk bloedbad aan. Daarna begon Leo meer aan de verdedigingswerken te doen en in 905 werd de Arabische vloot in de Egeïsche Zee verslagen, maar een expeditie naar hun uitvalsbasis Kreta liep weer op een ramp uit.


  Al Leo's moeite was uiteindelijk min of meer voor niets. Een lichtpuntje was echter dat er voor het eerst contacten gelegd werden met de Russen: In 911 werd er een handelsovereenkomst gesloten, nadat eerst prins Oleg van Kiev vreedzaam maar dreigend zijn grote vloot in de Bosporus vertoond had.


  Leo had ook problemen met zijn diverse echtgenotes en met de kerk. Hem werd zelfs de toegang tot de Hagia Sofia ontzegd, maar Leo wist wel wat hem in zo'n geval te doen stond. Hij deed een beroep op de Paus, die altijd graag zijn rivaal de Patriarch het leven zuur maakte.


  Leo stierf na een leven vol zorg op 12 mei 912 en liet het rijk na aan zijn zesjarige zoontje Constantijn VII onder voogdijschap van zijn broer Alexander. Deze had al eerder de troon met hem gedeeld, maar hij gaf niets om regeren en des te meer om plezier maken.

  Bron: wikipedia

  Leo — ZAUTIZINA Zoe Stylanus Karbonopsina. Zoe werd geboren ca. 879; overleden ca. 913. [Gezinsblad]


 3. 25.  ZAUTIZINA Zoe Stylanus Karbonopsina werd geboren ca. 879; overleden ca. 913.
  Kinderen:
  1. VAN BYZANTIUM Anna werd geboren ca. 887; overleden 914.
  2. 12. VAN BYZANTIUM Constantijn VII werd geboren 905; overleden 9 nov 959.

 4. 26.  VAN CONSTANTINOPEL Romanos I (Keizer) werd geboren ca. 872 (zoon van ABASTAKTOS Theophylaktes); overleden 948.

  Romanos — Theodora. Theodora werd geboren ca. 870; overleden 939. [Gezinsblad]


 5. 27.  Theodora werd geboren ca. 870; overleden 939.
  Kinderen:
  1. 13. LEKAPENA Helena werd geboren ca. 899; overleden 961.